2019-08-24 13:01:34• hírek • Bede Emőke

Népi mesterségek széles tárházával vár a Partiumi Magyar Napok

A fergetegesre sikerült pénteki nap eseményei után szombat délelőtt ismét élet költözött a Kossuth-kert hűsítő árnyat adó fái alá, melyről a messze hangzó felnőtt- és gyermeknevetés mellett a dallomos népzene és az ínycsiklandozó illatfelhő is árulkodott.

A Partiumi Mesterségek Utcájában már kora délelőtt beindult a pezsgés, melyre a népművészeti kiállítás és vásár mellett különleges bemutatókkal is készültek a szervezők. Míg egyik standnál a puha kezek egyedi ékszerek készítését mutatták be, egy másik pultnál a sajtkészítés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket a szakértő. „Itt a szó szoros értelmében mindenki dolgozik. Van köztünk többek között fazekas, kovács, díszüvegező, mézeskalácsos és gyöngyfűzők is, akik első kézből mutatják meg, miért is olyan különlegesek az általuk képviselt ősi mesterségek, és természetesen nem haboznak válaszolni az érdeklődők kérdéseire sem. A mai nap ennek jegyében zajlik, vasárnap viszont már a legapróbbak is belekóstolhatnak a szombaton látottakba. Déltől kora estig itt leszünk, várunk mindenkit nagy szeretettel” – buzdította részvételre a PMN-ezőket Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke.





Akit mindez nem győzött volna meg, eláruljuk, hogy az Aranykapu egy olyan nemezsátort is felállított a Kossuth-kertben, mely már a korábbi rendezvényekről ismerős lehet a szatmáriaknak. Az idei Családi Hétvégén gyógyítósátorként, a PMN-en pedig egy kivételes nemezkiállítás helyszíneként tér vissza a különleges építmény. A tárlat őseink viseletét és használati tárgyait fogja bemutatni az érdeklődőknek, így aki egy igazán egyedi élményre vágyik, semmiképp se hagyja ki a mesterségek utcájának ezen megállóját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: